Site Overlay

Így vészeld át az első 6 hetet – Túlélőkalauz friss szülőknek

Nagyon sokan írtok nekem azzal kapcsolatban, hogy segítsek valahogy átvészelni a baba születése utáni pár hetes időszakat. Ezt a papíron 6 hetes fázist hívják gyermekágyi időszaknak és nyugodj meg, ezen minden szülő átesik. Szerintem erre sem találtak még fel csodaszert, sem olyat, amivel nekünk felmegy az energiaszintünk 100%-ra, sem pedig olyat, amitől a baba 1 nap alatt alkalmazkodik a világunkhoz. Van viszont pár dolog, amit betartva sokkal stresszmentesebbé tudjátok tenni ezt a bő 2 hónapot saját magatok és a gyerek számára is. Elmondom mi hogyan csináltuk, illetve, hogy a hibáinkból tanulva a tesónál már hogyan fogjuk:

Várható olvasási idő: 15 perc

Ez az írás nem minősül orvosi, egészségügyi tanácsadásnak, jelen sorok írója kizár minden a honlap használatából eredő felelősséget. Azok a dolgok, amiket ebben a posztban leírok színtiszta tapasztalatokra alapulnak, azokra a dolgokra, amiken mi átmentünk, megéltünk. Ez az írás nem egy hivatalos tájékoztató, a célja inkább a szórakoztatás. Ha valamit hasznosnak találsz belőle, bátran vidd haza, de mindenképpen konzultálj szakemberrel (háziorvos, védőnőtök, szakorvos) mielőtt alkalmazni kezded, mert minden gyermek, család, szervezet, élet más ás más. Lehet, hogy nálunk abszolút működött, nálatok viszont egyáltalán nem fog, sőt, csak rontotok vele a helyzeten. Az ilyen helyzetek miatt pedig nem vállalom a felelősséget, ezt szerettem volna már a poszt elolvasása előtt tisztázni veled.

Kezdjük az elején, egészen onnantól, hogy hazérkeztek a kórházból. Először is minden tök furcsa lesz, és azt sem tudjátok majd, hogy egyáltalán mit kezdjetek magatokkal. Az addig megszokott életetek teljesen a feje tetejére áll és a kettecskén belakott kis otthonotokba onnantól kezdve veletek fog élni egy apró emberke, hát kb. mondjuk úgy az elkövetkező 20 évben.

Szóval megérkeztetek, kipakoltok, a kicsi valószínűleg alszik, mert imád autózni, beteszitek a kiságyába és pár perc bambán elmélkedés és gyönyörködés után elkezditek élni az új életeteket.

Mielőtt a konkrét dolgokba belekezdünk fontos megértened egy dolgot: Ez a 2 hónap (nálunk ennyi volt) lehet, hogy neked furcsa, sztresszes és fárasztó lesz, de a babádnak sokkal-sokkal keményebb menet. Szóval, amikor azt gondolod, hogy ennyi, kész nincs tovább, nem bírod, akkor gondolj arra, hogy a pár napos gyereked mit érezhet… Ja és és mellesleg simán lenyomja. Barátkozz meg a gondolattal, hogy mostantól egy darabig minden téren Ő lesz az első helyen. Szóval nulladik lépés: Ne nyavajogj! Senki nem fog sajnálni és nem lesz tőle jobb. Na, most kezdhetjük:

Előkészületek

Szeretek mindennel már jó előre elkészülni és a legváratlanabbra is felkészülni. Jópár hónappal a szülés előtt összeírtam a listát, hogy mi kell majd otthonra, de persze így is csomó mindennel nem tudtam előre számolni, tekintve, hogy egy tök új helyzet volt mindenkinek. A lista, amit a kórházban adnak nem hülyeség, szerezzetek be mindent. Ezen kívül megpróbálom összeszedni azokat a dolgokat, amik opcionálisak, de így utólag erősen ajánlom őket:

1. Légzésfigyelő: Nekünk a 2. naptól van, még most is használjuk és szerintem 1 éves koráig fogjuk is. Ez figyeli a baba légzését alvás közben és figyelmeztet, ha bármilyen légzési nehézsége van, pl. visszajön a tej és felrenyelni. Hallani olyanokat is, hogy a baba “elfelejt” levegőt venni, bölcsőhalál, meg egy csomó minden, ami miatt nagyon, de nagyon rosszul aludnátok, ha nem lenne ilyen cuccotok az ágyára kötve. Mi abból a kórházból béreltük, ahol Nikol szült, 6 hónapra talán 15.000 Ft volt. Erősen ajánlom a használatát.
Ja igen, egy dologra figyelj: Mielőtt kiveszed Őt az ágyából nyomd meg a gombot, ha nem akarod, hogy ott helyben a szívroham vigyen el. Jaj, hányszor beszívattuk magunkat… Néha még most is sikerül.

2. Babaágy + egy jó minőségű matrac: Ágyakkal annyira nem lehet félrelőni, viszont matracnál arra figyelj, hogy ne legyen túl puha és tudjon szellőzni. Nagyon fontos, hogy egyenesen tartsa a gerincét és ne fülledjen be, járja át a levegő. Mi az ikeaba vettük a miénket, ha jól emlékszem 15.000 Ft volt és elég jó minőségű. Szerintem jó darabig fogja még használni, mert méretre sem kicsi. Arra figyelj, hogy pamut, vagy vászon lepedőt húzzatok rá és jól legyen kifeszítve. Ez levegőzik, nem tudja az arcába gyűrni, és esetleg, ha hason alszik, akkor is kap levegőt.

3. Pelenkázó: Nem, nem elég egy eldobható pelenkázó alátét, amit az ágyra rátéve használsz. Ez szuper, amikor utaztok, de otthonra kell valami tutibb. A legjobb, ha van egy jól berendezett szekrény a tetején egy pelenkázóval. Nekünk egy pelenkázómatracunk van, ami szerintem azért nagyon praktikus, mert:

– Hordozható – Sokszor van az, hogy a nappaliban alszik el, vagy szellőztetünk a hálóban és hideg van, ilyenkor jó, ha kéznél van a pelenkázó és bárhol át lehet pakolni Bundit.
– Könnyen tisztítható – Nedves ronggyal simán lemosható, mert a felülete műanyag.
– Könnyű és puha – Mint egy félig felfújt matrac. Mi a fürdetésnél is hasznájuk, erre tesszük rá előtte és utána, törölközésnél is.

4. Ezekből soha nincs elég otthon:

– Baba törlőkendő – Vegyetek belőle sokat. Jó sokat. Mert ezentúl mindent ezzel fogtok törölni, a kifolyt kávétől kezdve a lehányt kanapéig. Nekünk a Pampers New Baby Sensitive jött be. Sokkal erősebb anyagból készült, mint a többi hasonló, mégis nagyon puha.

– Textil pelenka – Ezt fogod a pici feje alá tenni alváskor, a babakocsiba, ezzel törlöd meg a száját egy-egy bukás után. Nekünk 20 biztos van.

– Body (kombidressz, rékli) – Ebből naponta többet is kell majd cserélni, tározzatok be belőle rendesen.

5. Apróságok, amik fontosak és megkönnyítik az életeteket

Hőmérő – lézeres, vagy fenékbe dugható. Ez utóbbi sokkal pontosabb, de ha minden igaz le kell vonni 0,5°C-ot belőle.
Baba körömcsipesz – Magát is és téged is összekarmol, ha nem vágod neki rendszeresen a körmét. Ameddig nem vágható a körme, jól szolgálhat a babakesztyű is.
Orrszívó – Ő még nem tud orrot fújni egy darabig, viszont fontos, hogy a légutak szabadok legyenek. Nekünk van porszívóra rögzíthető és kézi is és elég sokat használjuk mindkettőt.
Babamérleg – Ez opcionális, mert az orvosotok is rendszeresen fogja mérni Őt, mi viszont úgy voltunk vele, hogy jobb az, ha sűrűbben mérjük, mert Brúnó elég nehézkesen kezdett el hízni. Azóta is használjuk heti rendszerességgel.
Szoptatókendő – Zseniális találmány! Majdnem olyan, mint egy sima póló, csak ez tényleg erre van kitalálva: Bárhol is vagytok, anya csak magára húzza és mehet is az etetés. Szégyellősöknek is kötelező darab.

tulelokalauz friss szuloknek cover

Azért, hogy jobban aludjon

Alapvetően a babátok 4 dolgot fog csinálni 0-24-ben jópár hétig: Alvás, evés, kaki/pisi, sírás. A Ti feladatotok az lesz, hogy ezekhez a legidálisabb körülményeket biztosítsátok neki. Kezdjük az alvással:

Bár kecsegtető lehet és néha kényelmesnek is tűnhet, hogy veletek aludjon a franciágyban, hidd el, hogy hosszútávon megéri őt a saját ágyához szoktatni. Nemrég írtam egy egész hosszú posztot arról, hogy mi hogyan szoktattuk Brúnót ahhoz, hogy átaludja az éjszakát. Itt kifejtem, hogy mennyire fontos a napi rutin és a rendszerek. Minél korábban kezditek, annál jobb. Persze lesz párszor olyan helyzet, amikor egyszerűen nem lehet megoldani a külön ágyban altatást, semmi gond nincs ezzel. Később viszont sokkal nyugodtabbak lesznek az éjszakáitok, ha külön szoktatjátok. Nem mellesleg pedig a légzésfigyelő sem működik, ha egy ágyban alszotok.

Ahogy az elején is leírtam fontos a matrac és a lepedő, viszont azt sem szabad elfelejtened, hogy nem rakhatsz be semmi mást mellé az ágyba. Figyelj arra is, hogy semmi olyan dolog ne legyen neki kézközelbe, amit magára tud húzni, megenni, szájába tömni stb.

A legjobb, ha már egészen az elejétől ahhoz szoktatjátok, hogy este besötétítitek a szobát. Így hamar hozzászokik, hogy amikor este van, aludni kell.

Ne legyen teljes a csend. Szokja csak meg, hogy az életnek vannak alapzajai és ha így fog aludni, akkor nektek is sokkal kényelmesebb lesz mellette az élet, mert tudjátok csinálni a napi dolgaitokat.

Ne ijedj meg, eleinte az alvási ciklusai rendszertelenek lesznek. Igazából egyáltalán nem lesz ciklus, összevissza lesz ébren napszaktól és pihent órák számától függetlenül.

Nálunk volt olyan, hogy éjjel 1kor kelt és délután 2ig ébren volt. Mi több, majdnem az egész idő alatt sírt torkaszakadtából. Sokszor volt, hogy nem lehetett őt levenni ciciről egyáltalán. Szóval lesznek extrém szituációk is, arra készüljetek. Nektek a cél alapvetően az legyen, hogy minél többet aludjon, hiszen így tud fejlődni. Az optimális az lenne, ha csak enni kelne fel és a többi időt alvással töltené, de ne aggódjatok, ha ez nálatok sem lesz így mindig.

Tuti tipp: Amint kidőlt, feküdj le. Ne agyalj, aludj gyorsan. A házimunka, az ebéd, a mosás megvár. Úgysem fog egyszerre fél napot aludni, viszont pont annyira elég, hogy kicsit feltöltődj és kibírd a nap hátralevő részét.

 

A szoptatásról

Anyukák: Az első időszakban rendszertelenül fog enni, ne is nagyon számoljátok az órákat. Nagyon sokszor van olyan, hogy nem is éhes, csak nyugtatónak kéri a cicit. Számára a legfontosabb az, hogy biztonságba érezze magát. Ezt pedig csak Te adhatod meg számára: A közelséget, a melegséget, a pihe-puha törődést, kedves szavakat és az értékes anyatejet. Ezért ha kéri, mindig add meg neki.

A neten már biztos sok okosságot elolvastál a témában, nem is nagyon tudok számodra újat mondani. Amit viszont erősen kiemelnék, hogy: Amennyire lehet próbálj meg kiegyensúlyozott és nyugodt maradni. Igyál sok vizet, kerüld a szénsavas, csípős, fűszeres, allergén, puffasztó ételeket és italokat.

Ne ijedj meg, ha néha kevesebbet, néha pedig többet fog enni, ez teljesen normális. Ahogy az is, hogy bukni fog. Lehet, hogy elsőre úgy tűnik, hogy minden visszajött, (akár le is mérheted) általában ez 10-15 ml, ami teljesen okés. Onnan tudod, hogy hányás-e vagy bukás, hogy amíg az első spriccelve tör ki belőle, ezutóbbi csak kifolyik a szájából.

Nem kell mindent halálosan komolyan venni, amit a neten írnak. Mielőtt elkezdnél stresszelni, próbálj meg logikusan és higgadtan gondolkodni. Sokszor lesz olyan, hogy hirtelen nem fogod tudni mit tegyél, de ha úgy érzed, hogy valami nincs rendben, minél előbb konzultálj a dokitokkal, ne a neten tájékozódj.

Apukák: Igen, sajnos, vagy nem sajnos a szoptatás az egyik aközül a pár dolog közül, amit mi soha nem fogunk tudni megadni a babának. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ne vehetnénk ki benne a részünket. A legfontosabb, hogy biztosíts egy nyugodt környezetet a családodnak. Feleslegesen ne stresszelj és próbálj meg nem veszekedni az asszonnyal. A pici előtt se kiabáljatok egymással. Igen, újszülött és nem érti, viszont érzi, ha nem okés valami körülötte, jobban, mint hinnéd, szóval erre figyeljetek.

A párod éjjel nappal szoptat pár óránként és valószínűleg mindig fáradt és morcos lesz. Tudsz neki segíteni azzal, ha éjjel, amikor a babátok nem éhes, csak valamiért felébred, mocorog, hogy te kelsz fel hozzá és nyugtatod meg. Addig az anyja legalább tud pihenni és regenerálódni. Elég, ha csak akkor ébred fel hozzá, amikor éhes, ez amúgy is elég sűrűn fog megtörténni.

Amikor azt látod, hogy nagyon fáradt és egyszerűen semmire nincs ereje, ideje a hosszú szoptatások miatt, segíts neki, amiben kéri és a legfontosabb, hogy legyél türelmes vele. Egy kedves szó, apró gesztus is sokat adhat neki egy fárasztó napon. Te vagy a családfő, figyelj a családodra, Ők számítanak rád. Igyon és egyen rendesen. Ezt azért írom ide, mert hajlandók megfeledkezni magukról, de te ne tedd.

Miért sír állandóan? Mi a baja? Hogyan segítsek?

Azért, mert éhes, fáradt, fáj valamije, vagy csak úgy. Sajnos nem tudja elmondani mi a baja, ezért neked kell kitalálnod. Ne félj, idővel jó érzéked lesz hozzá és szépen el fog különülni a hasfájós, éhes, vagy hisztis sírás. Az elején persze csak egy fajta van: Az a torka szakadtából típusú.

A helyzet az, hogy a babád egy nagyon fullos kis helyen éldegélt 9 hónapig, ahol meleg volt, puha volt minden, halk zajok és gyengén beszűrődő fények vették körül és az anya állandó közelsége. Egyszercsak hopp: Kilökték őt egy másik dimenzióba, ahol teljesen más minden. Ahol nehéz a test, hangosak a zajok, élesek a fények, van éhség, van érintés, hideg van és anya sincs már annyira közel. Ha téged a tengerparti nyaralásod kellős közepén átteleportálnának egy szibériai börtöncellába, te nem sírnál? Tehát igen, neki a mi világunkat meg kell szoknia, amihez kell pár hét.

Jó hír számodra, hogy bár elég kitartó lesz, Ő sem robot, így el tud fáradni. Ha mondjuk egyik nap éjjeleztetek, akkor vagy délután, vagy következő este biztosan fog majd aludni.

tulelokalauz friss szuloknek cover

Kaki/súly/hányás/szoptatás PARA!

Ne stresszelj! Tudom, könnyű ezt leírni, de más, amikor az adott helyzetben vagy. Igen, nálunk is voltak helyzetek, de 99%-ban mi idegeskedtük csak túl, persze ezt utólag tudtuk meg. Csomó necces szitu lesz, amikor be fogtok parázni, mert nem tudjátok mitévők legyetek. Próbálj meg higgadt maradni, vagy legalább mutasd ezt. Nyugtasd meg a párod, mert ha mindketten ráparáztok, abból semmi jó nem fog kisülni. Legalább egyikőtök álljon a helyzet magaslatán, akkor nem lesz gond.

Gondolkodj logikusan, ne sodorjanak el a hirtelen erős érzelmek. Az emberek hajlamosak egyből mindig a legrosszabra gondolni. Persze, az jó dolog, ha felkészült vagy, de nem kell minden apróság miatt az ügyeletre futni azonnal. Én az első 3 hónapban abszolút nem ittam alkoholt, mert ha menni kell, akár éjjel, akkor tudjak vezetni. Párszor sajnos kellett is az autó, mert nálunk volt sárgaság, brutális hányás, véres kaki, meg hasonlók.

Egész nap azt fogod figyelni, hogy lélegzik-e, milyen színű/állagú a kakija, mennyit eszik, mennyit bukik. Hát igen, ez egy ilyen szakma, majd megszokjátok, viszont ne essetek át a ló túloldalára. Ha minden rendben, akkor nem kell feleslegesen rémsztorikat olvasgatni és betegségeket bebeszélni. Nem is hinnéd ezek a kicsi emberek mennyire erősek és szívósak.

Foglalkozzatok egymással is!

Igen, most a baba az első minden téren, figyelitek minden mozzanatát, lélegzetvételét, őrzitek az álmát és minden érzékszervetekkel azon vagytok, hogy segítsétek őt alkalmazkodni az új világhoz. Egyet viszont nem szabad elfelejtenetek: Ti hárman egy család vagytok. Nagyon fontos, hogy a párkapcsolatotok ne gyengüljön. Főleg most fontos, hogy törődjetek egymással ,egy ilyen kiélezett, megpróbáltatásokkal teli időszakban.

Apák:

Azért azt leszögezhetjük, hogy a párod egy elég durva időszakon megy keresztül és kicsit jobban le van fáradva, mint te. 40 hét terhesség, szülés, aztán bele a közepébe, éjjelezések, szoptatás és minden, ami egy újszülött gondozásával jár.

Tedd túl magad azon, hogy kicsit most nélkülözve vagy. Az etetéshez egyelőre nem kellesz, a nyugatást sem tudod jobban (titkos fegyver: cici) és az anyja közelségét sem vagy képes pótolni. Igen tudom, nem tehetünk róla, hogy nem tudunk szülni és szoptatni és igen ez a nők feladata, viszont a kezük alá tudunk dolgozni és tudjuk őket segíteni, amiben csak módunk van. Egyrészt ez nagyon fontos, hogy a gyermeked anyja érezze, hogy vele, Velük vagy és egy csapat vagytok.

Másrészt pedig most kivételesen fontos, hogy éreztesd vele, hogy szereted. Nyilván most a hancúrra egyébként sem lesz lehetőség pár hétig, szüléstől függően, idő és energia sem lesz rá egy darabig, de gyengédebb módszerek is vannak arra, hogy érezze a törődést. Tedd félre az erőltetett bókokat és közhelyes megjegyzéseket, most nem erre van szüksége. Egy puszi, ölelés, “szeretlek”, simogatás bőven megteszi. És ebből akár rendszert is csinálhatsz. Egyszerűen ne hagyd, hogy elhidegüljetek egymástól, a baba mellett szánjatok egymásra is némi időt és figyelmet. Az idő előrehaladtával aztán egyre jobb lesz, ahogy kezd kialakulni az új életetek, de az első pár hónap kivételesen fontos és törékeny időszak.

Igen tudom, fáradt vagy, zombi vagy, tök új minden, üvölt a gyerek, az asszony morcos és parancsolgat, szex nuku, a kaja hideg, ráadásul korán kelsz és egész nap melózol is. A másik oldalon ugyanez, csak pár napja szült, a hormonjai elég rendesen meg vannak keveredve, sőt erre még jöhet egy kis szorongás és önértékelési zavar. Mindkettőtöknek egy megpróbáltatás ez, de próbálj meg férfi maradni és ne akadj ki, főleg ne nyavajogj. Tiszteld Őt, szeresd őket és adj hálát az égnek, hogy minden rendben, egészségesek vagytok és megkaptad az élettől a legnagyobb ajándékot: Gyermeked született. Ez a brutálisan nehéz időszak tartogat ám sok csodát, csak észre kell venned őket.

Anyák:

Ahogy azt már korábban is leírtam, tudom és megértem, hogy milyen nehéz most olyan dolgokkal foglalkozni, amik nem közvetlenül a babával kapcsolatosak, de ne felejtsd el, hogy van egy párod is, a gyermeked apja, akivel a kapcsolatotok most egy igencsak nehéz időszakon megy keresztül. Nem szabad hagynod, hogy elhidegüljetek egymástól és muszáj, hogy maradjon energiád arra, hogy Őt is megértsd. Ez egy teljesen új helyzet és nem könnyű egy férfinak alkalmazkodni.

Belátni, hogy most egy darabig nem ő lesz a középpontban, hanyagolva lesz és úgy érzi, hogy igazából nincs is rá szükség. Te tudod a legjobban, hogy bizony van, sőt talán soha nem volt ekkora szükség rá, hogy ott legyen veletek. Éreztesd vele, hogy Ő is fontos és hogy szereted.

Esetleg úgy érezheted, hogy depis, vagy hogy egyáltalán nem is örül az új életének. Ne gondolj egyből a legrosszabbra. A legtöbb férfi nagyon zárkózott és nem szívesen beszél az érzéseiről. Ne faggasd és ne erőltess rá olyan dolgokat, amiktől irtózik. Hagyd, hogy megélje ezt az egészet magában és feldolgozza azt a rengeteg impulzust, amit az utóbbi időben kapott. Támogasd és legyél vele türelmes. Érezze, hogy Ő a családban a férfi. Meglátod, szép lassan Ő is ki fog virágozni és madarat lehet majd vele fogatni, csak adj neki időt és teret.

Tipp: Ha korán kel és olyan a munkája, hogy muszáj kipihennie magát, ne ragaszkodj ahhoz, hogy veletek aludjon. Ajánld fel neki, hogy nyugodtan pihenjen a másik szobában. Ha bármi történne egy karnyújtásnyira lesz, az éjszakai szoptatáshoz pedig amúgy is csak rád va nszükség.

Tudom, hogy ezer dolgod van és az energiaszinted a béka segge alatt, de most kivételesen fontos, hogy szakíts időt magatokra is. Akár csak minden nap fél óra, amikor csak egymásra figyeltek, beszélgettek. Minden nap, legyen meg a fizikai kontaktus is, ez fontos. Csók, puszi, simogatás, akár csak egy ölelés, de hidd el, sokat jelent neki és neked is szükséged van rá.

Valóban egy új időszámítás kezdődött most az életetekben, tele csomó megpróbáltatással, stresszel és könnyekkel, viszont egyben ez egy csoda is, amihez semmi nem fogható. Annyi jót, örömöt és szeretet kaptok majd ettől a kicsi embertől, hogy simán átlendültök a kezdeti nehézségeken. Vegyétek észre a mindennapokban a csodákat, amiket ad, élvezzétek ki minden percét, amit most együtt töltötök, mert egy szempillantás alatt elmegy ez a pár hónap.

Nem hiszed? Most kezdtem a blogot írni, az apás szülés emlékei még nagyon frissek és Brúnó már fél éves. Pörög, forog, játszik és már a saját nyelvén kommunikál. Nemrég én is a Te cipődben jártam és nem is értem, hogy ment el ilyen gyorsan az idő. Szóval kitartás, minden szuper lesz, addig is éld meg és élvezd ki ennek az időszaknak is az összes szépségét és varázsát.

Friss szülők: Nektek mi okoz a legnagyobb kihívást jelenleg? Miben kérnétek segítséget?

Gyakorló szülők: Van valami, amit fontosnak tartotok és kihagytam a posztból?

Bátran írjatok hozzászólást a témával kapcsolatban, ezzel is segítitek egymást!

Vélemény, hozzászólás?